Platform voor de metaalverwerkende industrie
Antidumpingheffing op staal moet snel van tafel
Fried Kaanen, Voorzitter Koninklijke Metaalunie

Antidumpingheffing op staal moet snel van tafel

In een brief aan de Europese Commissie stelt Orgalim, de Europese vertegenwoordiger van de metaalverwerkende industrie, dat de antidumpingheffing op sommige producten van staal snel van tafel moet. Alle Europese bedrijven verdienen het om beschermd te worden tegen oneerlijke concurrentie. 

Orgalim geloofde al niet dat antidumpingheffingen de juiste manier waren om dit tegen te gaan. Opschorten van de heffingen zijn nu echter extra urgent geworden. Opschorten van de heffingen of, op zijn minst, het verder verhogen van de quota, is cruciaal voor de concurrentiepositie van de Europese technologische industrie.

De heffing is in juli 2018 ingesteld, maar dreigt nu averechts te werken. De afgelopen jaren zijn de prijzen flink gestegen. Dat heeft Orgalim er al in december 2021 toe bewogen om de Europese Commissie te vragen de noodzakelijkheid van de heffing te onderzoeken. 

De factor Oekraïne

Dat stond toen dus nog los van de oorlog in Oekraïne. Die oorlog heeft het echter nog urgenter gemaakt dat de heffingen onder de loep worden genomen. Prijzen stijgen door, levertijden lopen op en de beschikbaarheid van bepaalde materialen wordt een groot risico. Onder normale omstandigheden vertegenwoordigen Oekraïne en Rusland 23% van de Europese staalimport. In de afgelopen weken is het aankopen van staal steeds moeilijker geworden. Staal uit Rusland importeren mag niet meer en meerdere producenten in Oekraïne zijn gedwongen hun productie te stoppen.

Orgalim vraagt nu om het opschorten, al dan niet tijdelijk, van de antidumpingheffingen van staal. Koninklijke Metaalunie is lid van Orgalim en roept de Nederlandse overheid op om het ingediende verzoek te ondersteunen. Metaalunie is niet principieel tegenstander van Europees ‘antidumping’ beleid. Het is van belang de Europese staalmarkt concurrerend te houden ten opzichte van ‘goedkope’ landen als China en India.. Maar de verlenging van afgelopen jaar van de importmaatregelen versterkt de negatieve effecten van de huidige overspannen staalmarkt enorm: nog hoger oplopende prijzen en een enorm tekort aan staalproducten. Daar komt de oorlog in Oekraïne nu nog bij. De huidige marktomstandigheden zetten herstel en groei van maakbedrijven sterk onder druk.

Disproportionele beïnvloeding

Meer omzet betekent niet dat alles goed gaat: materiaalprijzen zijn enorm gestegen, maar misschien nog wel vervelender is dat diverse metalen simpelweg niet verkrijgbaar zijn. Dit leidt tot grote problemen in de productieketen. Veel kmo-maakbedrijven staan onder grote spanning omdat de winstgevendheid sterk onder druk is komen te staan en levertijden langer worden. Het materiaalprobleem heeft een aantal oorzaken. Geopolitieke spanning, verstoring van de ketens door de pandemie, maar ook het Europese antidumpingbeleid op staalgebied. Met betrekking tot dat laatste: dit overheidsingrijpen beïnvloedt de prijsvorming en de handelsstromen van metaal disproportioneel.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details