Platform voor de metaalverwerkende industrie
Als ondernemer moet je risico’s durven nemen
Stevens Punching heeft acht plooibanken staan, waarvan er drie in de laatste twee jaar aangekocht werden.

Als ondernemer moet je risico’s durven nemen

Om te groeien, moet een bedrijf investeren: in nieuwe producten, andere markten en sectoren, maar vooral in machines en personeel. Uiteraard houdt dat berekende risico’s in, maar met een breder aanbod en een grotere flexibiliteit kan men bestaande en nieuwe klanten net dat beetje meer bieden. Peter Stevens, zaakvoerder van Stevens Punching, weet er alles van. Dit familiebedrijf uit Ieper, gespecialiseerd in het bewerken van industrieel plaatwerk, kent al jaren een gestage groei, maar blijft zich intussen op alle vlakken versterken om te blijven voldoen aan de strenger wordende eisen van klanten in binnen- en buitenland.

Stevens Punching is al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in het ponsen van industrieel plaatwerk, maar ook in het plooien, lasersnijden, lassen, poederlakken en assembleren.

Ondernemen zit de familie Stevens in het bloed. De firma startte indertijd als machinebouwer, vooral voor de agrarische sector, maar de vader van de huidige zaakvoerder sloeg een andere weg en werd toeleverancier in plaatbewerking. Peter Stevens is inmiddels zelf bijna 35 jaar in het bedrijf actief. “We waren in het verleden altijd één van de pioniers en zijn dat nu nog steeds. We bewerken zowel ferro als non-ferro materialen, die uit onze voorraad genomen worden of door de klant zelf aangeleverd worden. Onze klanten komen vooral uit de wereld van de logistiek, machinebouw, landbouw en elektronica, maar ook uit andere sectoren”, vertelt Stevens. “Ze zijn op zoek naar een partner, die hen kan helpen om hun productieproces te optimaliseren. Ze kiezen ervoor om zelf niet te investeren in de kennis en de machines, maar voor bepaalde bewerkingen een beroep te doen op een externe partner met een ruime ervaring. Ik denk bijvoorbeeld aan marktleiders als Picanol, Case New Holland en stow, maar ons klantenbestand omvat ook vele andere grote, middelgrote en kleinere ondernemingen uit België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.”

De firma beschikt over een moderne spuitinstallatie voor het poederlakken van werkstukken.

Continu investeren om competitief te blijven

Stevens Punching richt zich vooral op het bewerken van dun plaatwerk van 0,5 tot 20 mm voor enkelstuks, kleine series en grotere opdrachten. Het bedrijf beschikt daarvoor over een modern machinepark: CNC-gestuurde fiberlaser­snij­machines, ponsmachines en plooibanken, half­automatische lasposten en een lasrobot, maar ook een moderne poederlakinstallatie en assemblage-afdeling. Om aan de stijgende vraag te voldoen, is constant investeren nodig. “Zo hebben we acht plooibanken, waarvan er drie in de laatste twee jaar gekocht zijn. Onze fiber­lasersnijmachines zijn 24/7 actief. Daar hebben we nood aan snellere machines en een automatisch sorteersysteem. Vandaag snijdt de machine ’s nachts verder, maar moet alles ’s morgens manueel getrieerd worden, waardoor we tijd verliezen. Een automatisch magazijn zou dé oplossing zijn, maar daar hebben we geen ruimte voor en uitbreiden is niet mogelijk. We zien een trend naar grotere machines tot 6 m, maar bij Stevens Punching blijven we bij systemen tot 4 m. Wie voor grotere machines kiest, moet zijn productie volledig daarop afstemmen en voor de handling is een rolbrug nodig”, gaat de zaakvoerder verder. “De laatste tijd zetten we fors in op laswerk. We hebben zelfs een beroep gedaan op een externe lasingenieur. Zowat zes maanden geleden kochten we een nieuwe las­robot en haalden we het kwaliteitslabel EN1090-2, waardoor we laswerk voor constructiedoel­einden mogen doen, een troef voor bestaande klanten, maar ook voor het winnen van nieuwe klanten. Al deze investeringen houden risico’s in, maar ze zijn nodig om in de toekomst competitief te blijven.”

Stevens Punching zet ook fors in op laswerk, waardoor ook daar investeringen gebeurd zijn.

De volgende generatie

Stevens Punching blijft groeien, zelfs in tijden van Covid-19. De firma telt twintig ervaren medewerkers, die continu bijgeschoold wor­den, en het klantenbestand blijft uit­breiden, onder meer met bedrijven uit de bouwsector. “Daarvoor is vooral onze flexibiliteit een grote troef. Bouwbedrijven willen immers een snelle levering, aangezien ze de werkstukken meestal op werven nodig hebben”, sluit Stevens af. “Ik werk zelf nog dagelijks mee en ben blij met mijn team van gedreven medewerkers. Ik ben fier dat mijn zoon Nicolas intussen al twee jaar op de werkvloer meedraait en tegelijk door zijn netwerk nieuwe klanten weet aan te brengen. De volgende generatie staat dus klaar, al ben ik zelf nog niet van plan om het rustiger aan te doen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details