Platform voor de metaalverwerkende industrie
Als het echt nauwkeurig moet zijn
Frederik Deneire en Jan Van Houtte: “De kwaliteit die hier van de machines komt mag gezien worden.”

Als het echt nauwkeurig moet zijn

Wie matrijzenbouw zegt, zegt precisie. Een discipline die vraagt om vakmanschap en betrouwbare, nauwkeurige machines. ­Cafmeyer ­verenigt die twee in zijn atelier in Kortemark. Het bedrijf stelt zijn oog voor detail niet alleen ter beschikking van klanten voor ­matrijzenbouw, maar heeft zich ook een flinke reputatie opgebouwd in draai- en freeswerk. Als het echt nauwkeurig moet zijn, zelfs in grote of complexe stukken.

Van hoefsmid naar draai- en freeswerk. Het is een stap die heel veel metaalbedrijven gezet hebben. Het is ook het begin van het verhaal voor Cafmeyer uit Kortemark dat nog een stapje verder ging. Sinds 1980 legt het familiebedrijf zich immers toe op matrijzenbouw. “Omdat er weinig concurrentie in de regio was en omdat dat meticuleuze nastreven van nauwkeurigheid me bijzonder boeide. Het is een vak apart want het gaat om enkelstuks die je, om rendabel te blijven, ook in één keer juist moet afleveren”, herinnert Roland Cafmeyer zich, die na vader en grootvader Jan en Valère het roer in handen had. Een discipline waarin het Kortemarkse Cafmeyer ook in bleek uit te blinken. Iets wat de Vergalle Group, de investeringsfirma achter Avasco Industries niet was ontgaan. Als grootste klant van Cafmeyer wilden ze de kennis en de ervaring in huis niet laten verloren gaan, toen er geen opvolger meer bleek te zijn. Sinds 2019 behoort het bedrijf tot de groep.

Wie matrijzenbouw zegt, zegt precisie. Een discipline die vraagt om vakmanschap en betrouwbare, nauwkeurige machines. Cafmeyer verenigt die twee in zijn atelier in Kortemark.

Belgische primeur met komst grote vijfasser

Het was meteen het sein voor een flinke investeringsronde. Er zijn intussen al drie nieuwe machines op de werkvloer bij Cafmeyer bijgekomen. “Met telkens doorgedreven automatisering als uitgangspunt”, vertelt gedelegeerd bestuurder Jan Van Houtte. “Want het wordt steeds moeilijker om technisch geschoold personeel te vinden.” In juni van dit jaar volgde de voorlopige kers op de taart. Met de komst van de Hermle C-650-U met palletsysteem tekende Cafmeyer zelfs voor een Belgische primeur. “Vijfassig verspanen hadden we hier al in de vingers, maar het is de eerste vijfasser van die dimensie op de werkvloer. Ze moet voor extra capaciteit zorgen. De machine heeft een bereik van 1.050 x 900 x 600 mm en kan met een magazijn van maar liefst 130 gereedschappen en 15 palletten met werkstukken volledig autonoom aan de slag. De bedoeling is dat ze ’s nachts en in het weekend zelfstandig een extra shift kan draaien. Een kwalitatieve machine is cruciaal hier, want de precisie die je nastreeft moet ze ook na jaren nog kunnen vasthouden”, vat plantmanager Frederik Deneire samen. De operatoren werden nauw betrokken in het aankoopproces. “Zij prezen vooral de gebruiksvriendelijkheid, de stabiliteit en de uitstekende crashbewaking.”

Draad- en zinkvonkmachines en vlakslijpmachines zijn onmisbaar in matrijzenbouw. Daarnaast kan Cafmeyer ook het grotere freeswerk tot 3,5 m aan.

Synergie tussen bedrijven

Dat er net een vijfasser bij kwam, hoeft niet te verwonderen. Cafmeyer wil immers de ingeslagen weg van precisie en feilloze afwerking, zelfs in de meest complexe stukken, verder inslaan. In matrijzenbouw, maar ook in toeleveringswerk voor derden. “De bedoeling is om op termijn het aandeel in de omzet van freeswerk verder op te bouwen”, aldus Van Houtte. “Daarnaast willen we met onze matrijzen meer de internationale markt op. De kwaliteit die hier van de machines komt mag immers gezien worden. En door deel uit te maken van een sterke en al internationaal opererende groep, komt dat ook binnen handbereik. Er is een sterke synergie tussen de verschillende bedrijven, waar we allemaal sterker van worden.” Het machinepark dat Cafmeyer op de werkvloer heeft verzameld mag intussen bijzonder indruk­wekkend genoemd worden. Draad- en zinkvonk­machines en vlakslijp­machines zijn onmisbaar in matrijzen­bouw. Maar daarnaast kan het bedrijf ook het grotere freeswerk tot 3,5 m aan.

Met de komst van de Hermle C-650-U met palletsysteem tekende Cafmeyer zelfs voor een Belgische primeur.

Ook precisie in complexer en groter werk

Met de nieuwe Hermle C-650-U lijkt Cafmeyer in elk geval goed gewapend om zich een mooie toekomst te verzekeren. “Met dit machine­park kunnen we zowel complexere matrijzen bouwen als grotere stukken frezen en draaien, met nog steeds ons zelfde oog voor detail. Het zijn machines waarop we kunnen vertrouwen dat 1 µm weldegelijk 1 µm is. Die kwaliteit en nauwkeurigheid willen we behouden in alles wat we doen”, vertelt Deneire. Om de komende jaren verder te groeien zoekt het bedrijf dat vandaag een vijftiental medewerkers telt ook nog extra mensen. “Zowel aan de machines als aan de tekentafel. We gaan immers ook samen met onze klant aan tafel zitten om matrijsontwerpen te optimaliseren. Co-engineering wordt steeds belangrijker. Daarnaast zijn we al volop aan het uitkijken hoe we kunnen uitbreiden. De machinevloer staat nu vol. De volgende stap wordt dus een nieuw pand vinden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details