Platform voor de metaalverwerkende industrie
Afbraamautomaten bewijzen zich als bepalende eindschakel
V.l.n.r: Patrick Peel (LVD), Patrick van Scherpenseel (Q-Fin) en bedrijfsleider Erwin Maraite (AIS Construct).

Afbraamautomaten bewijzen zich als bepalende eindschakel

Het belang van een efficiënte afbraamfase bij plaatverwerking is intussen gemeengoed. De uiteindelijke impact reikt echter ruim verder dan wat uit louter kwalitatieve noodzaak wordt beoogd. AIS genereert met zijn twee gescheiden Q-Fin afbraamautomaten bijvoorbeeld zowel een productieve als kwalitatieve meerwaarde.

Erwin Maraite, bedrijfsleider van AIS Construct te Bütgenbach, startte zijn bedrijf op in 1992 in een nabijgelegen dorpje. Aanvankelijk werd gestart met kleinere metaalwerken, maar de activiteiten namen dermate toe dat de firma in 1999, met op dat ogenblik slechts een werknemer en een leerjongen, naar de huidige locatie te Bütgenbach verhuisde. Vanaf dan expandeerde het bedrijf op vrijwel continue basis. “Ons bedrijf telt vandaag 25 medewerkers”, steekt Maraite van wal. “We houden ons voornamelijk bezig met metaal- en plaatbewerking, en fabriceren eveneens toebehoren voor vrachtwagens, zoals bijvoorbeeld bumpers, uitlaatsystemen, opbergdozen, en allerlei bekledingen. Dat zijn onze absolute kernactiviteiten.” 

De F1200 afbraammachine.

Nood aan ontbraammachine voor lakwerk

In 2017 kocht AIS Construct zijn Bystronic lasersnijder aan. Het hoofddoel was toen de uitbreiding van de plaatverwerking, waarvoor het bedrijf tot dan steevast op zijn plasmasnijder terugviel. De 4 kW 2.000 mm X 6.000 mm fiberlaser versneed in eerste instantie stukken die gekant aan de klant werden aangeboden, maar al gauw werd van AIS vereist om de stukken afgebraamd en mét kantafronding aan te leveren. De basis hiervoor liet zich raden: het merendeel van het uitgeleverde plaatwerk krijgt in een later stadium immers een poedercoating, en dan zijn de haakse snijvlakken die de fiber­laser produceert een ware gesel: de laklaag houdt het niet op de scherpe randen, en vertoont uiteindelijk barsten, of laat zelfs los van het substraat. Vandaar de noodzaak voor een ontbraammachine, die deze hoek op een gecontroleerde manier breekt en afrondt volgens specificatie. 

Binnenwerk van de grote F1200 van Q-Fin met dynamische schuurborstels.

Nauwe samenwerking LVD en QFin

“Dit heeft ons ertoe aangezet om deze slijpmachines aan te kopen”, aldus Maraite. “Na een lange zoektocht belandden we uiteindelijk bij de firma Q-Fin, ook en vooral omdat deze nauw met de ons vertrouwde leverancier LVD samenwerkte.” LVD en Q-Fin bouwden sinds meerdere jaren een bijzonder vruchtbare symbiose uit, en die zette AIS Construct ertoe aan om de toenmalige investering in een nieuwe LVD plooibank voor stukken tot 800 ton en 7 m, uit te breiden met de twee gescheiden Q-Fin afbraamautomaten. De performantie van de machines overstijgt onmiskenbaar deze van concurrerende aanbieders. Maraite: “Voor ons bleef er maar één keuze meer over, omdat de Q-Fin afbramers vlot de vereiste kantenafronding naar radiusspecificatie van 1,5 tot 2 mm diameter halen. Bovendien zijn de machines heel goed en traploos afregelbaar.“

Simultaan verwerken meerdere stukgroottes

Maraite koos bovendien voor diversifiëring, door meteen 2 verschillende Q-Fin machines aan te kopen. Een kleinere F200 machine voor de kleinere stukken uit het gamma, alsook een F1200 machine voor de grotere plaatdelen. Dit levert het bedrijf organisatorisch een zeer groot voordeel op, omdat zo simultaan meerdere stukgroottes kunnen worden afgewerkt, zonder dat er bottlenecks zouden ontstaan. Zo wordt beduidend meer dode tijd uitgespaard. Bovendien kan in elk van de machines de bestaande parametrering worden aangehouden, zonder tussen de verschillende reeksen in de machine te moeten afregelen. Dit geeft de mogelijk­heid om simultaan verschillende soorten materialen in grotere reeksen te gaan afwerken. “We produceren bijvoorbeeld regel­matig grote series scharnieren, waarvoor in andere omstandig­heden één enkele machine lange tijd gereserveerd zou worden. Nu blijft de continuïteit van onze volledige productie gewaarborgd“, aldus Maraite.

De statische schuurborstels van de F200.

Hogere afwerkingsgraad aan hogere snelheid

Er is bovendien een bijkomend, kwalitatief voordeel aan die opsplitsing: de kleinere stukken verkrijgen in de kleine machine een significant hogere afwerkingsgraad dan bij gelijke snelheid in de grote machine kan behaald worden.  

Eén en ander heeft te maken met het eigen concept van elk van de Q-Fin afbramers: De F200 XL machine behandelt de stukken door middel van twee statische schuurborstels, terwijl de beide borstels van de grote 1200 machine een oscillerend borstelpatroon uitvoeren. Hieruit blijkt ook de meerwaarde van de kleine 200 mm brede machine: de F200XL biedt met zijn vacuümkracht fixatie van kleine producten vanaf 15 x 15 mm groot. Anderzijds blijven er taken die exclusief aan de F1200 worden toegewezen. Maraite: “Om R2 te bereiken, moeten we absoluut de grote machine inzetten. Deze kan de radius 2 mm halen in één enkele beweging, enige voorwaarde is de voorbehandeling. Daar is één enkele gang met de haakse slijper dan weer voldoende. Directe inbreng, zonder voorbehandeling, is desastreus voor de levensduur van onze schuurborstels.“

Erwin Maraite en Patrick van Scherpenseel bij de gebruiksvriendelijke HMI van de F1200.

Begeleiding operatoren

Gezien de huidige bedrijfsactiviteit bij AIS Construct, staan de afbraamautomaten er maar zelden werk­loos bij. Toch blijft Q-Fin, ondanks het bedien­vriendelijke HMI touchscreen op elk van de machines, nog nauw betrokken bij het begeleiden van de operatoren waar dit nodig is. Ervaring is immers een belangrijke troef. Maraite beaamt: “Zo gauw de borstels ingesteld werden, is het uiteraard zaak om, in functie van de plaatdikte, de juiste doorvoersnelheden in te stellen om het correcte resultaat te bekomen. De bediening is in feite zeer simpel, omdat het enerzijds maar over enkele parameters gaat, en de beide machines bovendien zeer goed reageren op ingevoerde wijzigingen.” Bepalend is hier de vlot instelbare drukvoering van de borstels op het werkstuk: Indien het resultaat onvoldoende is, kan men bij de Q-Fin machines met name heel gemakkelijk de druk verhogen. Men kan zo via fijnafregeling traploos tot de gewenste finish komen, een unicum in de branche.

Efficiënte afbraming

Tot slot maakt de bedrijfsleider de balans op van zijn investering in de gescheiden afbraam­straat: “Een efficiënte afbraamfase maakt een integraal facet uit van onze performantie als bedrijf, zowel op kwalitatief, productief als logistiek vlak. Onze Q-Fin afbramers zijn daarom een bepalende eindschakel, en ik kan ons huidig concept aan iedereen uit de sector aanbevelen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?