- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Het beste CAM-pakket is het pakket dat helpt om uw algemene kosten zoveel mogelijk te verlagen. Met andere woorden, het systeem dat zich het beste laat integreren met uw werkstukken, medewerkers en machines. Het moet uw werkstukken en uw CNC-programma’s zo efficiënt mogelijk programmeren en genereren. En het moet de dagelijkse job van uw programmeurs en tekenaars eenvoudiger maken, zodat ze hun taken sneller en betrouwbaarder kunnen afvinken. De grootste struikelblok is echter de interactie met de machines. Want één pakket moet efficiënt met alle machines op de werkvloer kunnen omgaan. Dit artikel vat zes aandachtspunten samen bij het vervangen van een bestaand CAM-pakket.
Een nieuw CAM-pakket kan om verschillende redenen aan de orde zijn. Op de werkvloer lijkt vooral de komst van nieuwe machines daar aanleiding toe te geven. Ze kunnen beschikken over functionaliteiten die met de huidige software niet helemaal benut kunnen worden. Of voor wie er al een tijdje mee aan de slag is, kan de CAM-software niet meer mee zijn met zijn tijd om nog concurrentieel te kunnen programmeren. Met de transformatie naar Industrie 4.0, waar machines met elkaar moeten kunnen communiceren om een zo efficiënt mogelijke flow doorheen de productie te creëren, kan het bovendien makkelijker werken zijn met één standaardpakket voor alle bewerkingen. Wat de reden ook is, om een nieuw systeem succesvol te implementeren, kan u het beste een aantal zaken in het achterhoofd houden. We vatten de zes belangrijkste voor u samen.
Als u gewoon bent van uw CNC-programmeurs te zien zweten op een nieuw werkstuk, dan hoeft u niet noodzakelijk te denken dat enkel nog meer complexiteit (en zweet) het verschil zal maken. De kracht van een CAM-pakket schuilt net in de gebruiksvriendelijkheid om uw werkstukken zo goed mogelijk te programmeren. En dat kan verschillen in functie van uw producten, uw machines en medewerkers. Hoe gemakkelijker een CAM-pakket zich laat aanleren, hoe duidelijker de mogelijke kostenverlaging overigens zal zijn want hoe sneller u weer aan het produceren zal zijn.
Toeters en bellen. De meeste CAM-programma’s kunnen heel ver gaan in het programmeren van werkstukken. Maar heeft u wel nood aan al die functionaliteiten? Het gevaar bestaat dat wanneer u een demo te zien krijgt van de software, u afgeleid raakt van waar u precies nood aan hebt om uw werkstukken efficiënter te kunnen maken. Maak daarom een lijstje van wat het nieuwe systeem absoluut moet kunnen en wat leuke opties zouden zijn. Zorg dat de man die de demo geeft, weet wat er op dat lijstje staat, zodat u te zien krijgt waar u zelf nood aan heeft.
Weersta aan de verleiding om met uw nieuw CAM-pakket het probleem van de dag te willen oplossen. Laat dit slechts het vertrekpunt zijn. Van CAM-software wisselen is een serieuze investering in tijd en middelen. Maak dan ook van de gelegenheid gebruik om na te denken hoe uw stukken van morgen er zullen uitzien en wat zij zullen nodig hebben. Zal u meer assen nodig hebben? Dringt een andere configuratie zich op? Zullen er nieuwe bewerkingen bijkomen? Modulaire software kan bijvoorbeeld een goede oplossing zijn om mee te groeien met uw noden.
Oude CAD-tekeningen, nieuwe, bij de meeste bedrijven blijven dezelfde tekeningen vaak jaren meegaan zolang het werkstuk geen wijzigingen ondergaat. Bovendien is er een trend naar een striktere scheiding tussen CAD en CAM, waarbij CAD louter gereserveerd blijft voor ontwerp en modellering en het CAM-systeem zal instaan voor de werkstukvoorbereiding en de CNC-programmering. Kies daarom voor een pakket dat verschillende CAD-bronnen kan gebruiken. Flexibiliteit en uitwisselbaarheid zijn een must vandaag.
Het is de moeite waard om een CAM-systeem echt in gebruik te zien, alvorens tot de aankoop over te gaan. Het is pas in de praktijk dat u zal merken of het efficiënt is voor uw procesvoering. Het belangrijkste uitgangspunt is dat het moet ontworpen zijn met de operator voor ogen, zodat de nabewerkingen tot een minimum beperkt blijven. Deze vragen kunnen u helpen de juiste beoordeling te maken. Ziet het systeem er ingewikkeld en moeilijk te leren uit? Is de gebruikersinterface dezelfde van functie naar functie of verandert er veel op de schermen? Kunnen alle functies vrij geactiveerd worden of moet de gebruiker zich door verschillende menu’s worstelen? Kun je verspaningsprocessen opslaan en heroproepen? …
Fouten op het beeldscherm kosten minder dan fouten aan de machine. Simulatie is met andere woorden cruciaal geworden vandaag, gezien de dalende seriegroottes. Zeker voor wie simultaan vijfassig wil verspanen. Dit werkt het beste als ook de klemming en de gereedschappen inbegrepen zijn, zodat de echte machineprocessen zo dicht mogelijk benaderd worden. Hoe meer details van de machine in kwestie, hoe beter de optimalisering van de CNC-programma’s. Een accurate visualisering, precieze rendering van gereedschapsbanen en exacte kinematische machinesimulatie reduceren het aantal fouten, verminderen afval en verhogen de productiviteit aan de machine omdat ze inefficiënties en fouten al op voorhand kunnen identificeren, alvorens het programma in de machine wordt ingeladen.