- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Lassers zijn een schaars goed geworden. Gelukkig aan goede lasrobots geen gebrek bij FANUC. De ARC Mate serie is specifiek ontworpen voor booglastoepassingen. Bovendien biedt FANUC een waaier aan accessoires en intelligente features gericht op het lassen aan zodat het klantspecifieke lasrobots kan aanbieden voor elke lasoplossing.
“Het is geen sinecure voor metaalbewerkers om goede lassers te vinden. Lasrobots zijn dan een valabel alternatief die bovendien onder alle omstandigheden dezelfde laskwaliteit en productiviteit neerzetten”, opent Paul Ribus, managing director van FANUC Benelux. De lasrobots uit de ARC Mate serie zijn het resultaat van jarenlange ervaring in robotica en lassen. Met een payload tot 20 kg en een werkbereik van meer dan 3 m is deze serie geschikt voor zeer veel toepassingen: booglassen, laserlassen, alsook snijden. Het slanke design en kleine voetprint van de ARC Mate reeks is volledig gefocust op het lasproces. Zo werd er rekening gehouden met de bewegingsvrijheid door de robot uit te rusten met een holle pols voor de interne aanvoer van de lasdraad, ook is het mogelijk om de draadaanvoer te plaatsen op de schouder van de lasrobot waardoor er een stabielere draadtoevoer gegarandeerd wordt. “Een van de vele troeven van onze lasrobots is dat onze interfaces zo open mogelijk opgebouwd worden”, gaat Ribus verder. “Dat maakt dat wij lasbrononafhankelijk zijn. Elke leverancier kan er zijn technologie mee verbinden.” Op die manier kan de gebruiker echt in functie van zijn behoeften en wensen de lasrobot samenstellen. Net dat maakt het verschil in efficiënte in lastoepassingen.
Om de lasrobot nog beter af te stemmen op de klant zijn product en productieproces biedt FANUC een waaier aan accessoires en intelligente features aan. Ribus somt er enkele op: “Lasnaadvolgsystemen bijvoorbeeld, die ook geïntegreerd kunnen worden in de communicatie voor een perfecte feedback. Denk ook aan een- of tweeassige positioners om het hele werkstuk te kunnen lassen in een vloeiende beweging of de integratie van vision. Ook de lasrobot uitrusten met een externe as, bijvoorbeeld een robottrack voor het lassen van zeer grote onderdelen, behoort tot de flexibele mogelijkheden.”
Specifiek voor het lasproces heeft FANUC het WeldPro programme ontwikkeld in zijn 3D-robotsimulatiesoftware. “In WeldPro kan u een robotlasproces in een 3D-omgeving helemaal simuleren waardoor u het lasproces kan optimaliseren en cyclustijden kan reduceren. Doordat u het volledige lasprogramma offline aanmaakt zonder dat de robot in stilstand staat, bespaart u zeer veel tijd en kosten”, legt Ribus uit.
FANUC heeft alle tools in huis om de productie op te volgen en te optimaliseren. “Intelligentie is de onmisbare schakel in de evolutie naar Industrie 4.0 en het Internet of Things. Productiemonitoring en -analyse maakt realtime opvolging van iedere productiemachine mogelijk en verzamelt alle productieresultaten. Met trendsdashboards en door analyse van deze statistische data wordt de productiviteit geoptimaliseerd”, geeft Ribus nog mee. Daarnaast introduceert FANUC Benelux ZDT (Zero Down Time) wat de onderhoudskosten verlaagt en resulteert in een optimalisatie van het onderhoudspersoneel door onderhoudstatussen van productiemachines centraal te beheren.